Nokia, ABB ja Kalmar testaavat erittäin luotettavaa ja huippunopeaa 5G-teknologiaa ensimmäistä kertaa sähköverkossa ja satama-automaatiossa

Nokia, ABB ja Kalmar, joka on osa Cargotecia, ilmoittivat tänään onnistuneista teollisista kokeistaan, joissa hyödynnetään 5G:n mahdollistamaa lyhytviiveistä kommunikaatiota. Ominaisuus tukee suuria nopeuksia vaativia sovelluksia ja parantaa älykkään sähköverkon ja satama-automaation suojausta ja tehoa. Osana Wireless for Verticals (WIVE) -tutkimusprojektia tehdyt kokeet ovat ensimmäisiä kokeita, jotka on tehty suuria nopeuksia vaativilla 5G-sovelluksilla todellisessa sähköverkossa ja satama-automaatiossa.

URLLC:n (Ultra-reliable low latency communications, huippuluotettava, lyhyen viiveen kommunikaatio) katsotaan olevan yksi 5G:n kolmesta tärkeimmästä käyttötarkoituksesta, koska se pystyy siirtämään dataa erittäin luotettavasti muutamassa millisekunnissa tai jopa nopeammin. Kolmannen sukupolven kumppanuusprojekti (3GPP) on vakioinut URLLC-ratkaisun ensimmäisen version osana Rel-15 New Radio (NR) -työtä.

Ensimmäisessä kokeessa Nokia ja ABB osoittivat, miten URLLC-teknologiaa voidaan soveltaa keskijänniteverkkojen suojaussovelluksissa. Vakavien vikojen korjaaminen välittömästi on äärimmäisen tärkeää, jotta voidaan taata henkilökunnan turvallisuus ja välttää suojatun laitteiston vaurioituminen. Koe vahvisti, että 5G/URLLC täyttää suojaussovellusten vaatimukset viiveen osalta.

Toisessa kokeessa Nokia ja Kalmar osoittivat onnistuneesti URLLC-teknologian hyödyllisyyden konttialueen automaatiossa. Luotettavuutta ja lyhytviiveisyyttä tarvitaan esimerkiksi turvallisuuteen liittyvissä viesteissä.

“Energianlähteiden määrän kasvaessa ja joustavuuden tarpeen lisääntyessä sähkönjakeluverkon hallintaan tarvitaan kehittynyttä suojaus-, ohjaus- ja valvontateknologiaa. 5G URLLC -teknologia tarjoaa kustannustehokkaan tietoliikennealustan tämänkaltaisten kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoon. WIVE-projektin tulokset ovat rohkaisevia 5G:n tulevaa infrastruktuuritason käyttöönottoa ajatellen”, tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä sanoo.

“Verkon viipaloiminen 5G-verkoissa parantaa turvallisuuteen liittyvien sovellustemme ennustettavuutta ja ohjausta. 5G-yhteyden tulee toimia samalla luotettavuus-, viive- ja kaistanleveystasolla kuin kuituverkko, ja sen hallinnan on oltava riittävän yksinkertaista”, automaation tutkimusjohtaja Pekka Yli-Paunu Kalmarilta sanoo.

Nokian langattomien kehittyneiden teknologioiden tutkimusjohtaja Mikko Uusitalo lisää: “Alan toimijoiden välinen yhteistyö on erittäin tärkeää 5G:hen liittyvän innovoinnin edistämiselle ja jotta eri aloilla voidaan hyödyntää täysin 5G:n edut, etenkin sen lyhyt viive ja erinomainen luotettavuus. WIVE-projektin myötä olemme saaneet paremman käsityksen vaatimuksista ja kokeilumahdollisuuksista ratkaisujemme testaamista ajatellen. Tässä projektissa Nokia on luonut konsepteja, joilla 5G URLLC on mahdollinen, ja toteuttanut näitä teknologioita prototyyppinä, jota on testattu. On hienoa nähdä sovelluksen kehittyvän kohti todellista käyttöä.”

Telian X-divisioonan kehittyvien liiketoimintojen yksikön tutkimusjohtaja Tomi Sarajisto sanoo: “WIVE-projektissa pyrimme osallistuvien yritysten kanssa kiihdyttämään teollista vallankumousta Suomessa. Telia on tutkinut uusia alueita, joilla 5G-ratkaisut todennäköisimmin saavat aikaan läpimurtoja tuomalla käyttöön uusia, tehokkaampia prosesseja. Kokeissa olemme tutkineet, miten salamannopea 5G edistää sähköverkkoinfrastruktuurin suojausta ja satama-automaatiota.”

”Aalto-yliopisto on tutkinut 5G-teknologioiden mahdollisuuksia älykkäissä sähköverkoissa. Erityisesti on tutkittu suojaus- ja vianpaikannussovelluksia sekä runkoverkon suorituskykyä. Olemme innoissamme taloudellisesta potentiaalista, jonka 5G-teknologiat tuovat teolliseen internetiin, jossa lyhytviiveinen ja luotettava tietoliikenne on äärimmäisen tärkeä turvallisuudelle ja automaatiolle, liikkuvien koneiden kauko-ohjaukselle ja esimerkiksi hajautetun vihreän sähkön tuotannolle ja varastoinnille”, sanoo Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen professori Raimo Kantola.

”VTT on tutkinut erilaisten vertikaalisten käyttösovellusten URLLC-vaatimuksia. VTT on käyttänyt 5G Test Network Finland -testiympäristöjä erilaisten URLLC-ratkaisujen toteutuksessa ja validoinnissa. VTT on rakentanut projektissa yhteistyössä WIVE-kumppaneiden kanssa viiveen mittausympäristön, jonka avulla voidaan testata ja kehittää tietoliikenteen kannalta kriittisiä komponentteja jo niiden prototyyppivaiheessa sähköverkon suojauksessa ja konttialueen automaatiossa”, toteaa VTT:n johtava tutkija Seppo Horsmanheimo.

WIVE-projektia rahoittaa muun muassa Business Finland. Projektissa on mukana useita teollisuuden tutkimusyksiköitä ja akateemisia kumppaneita, kuten Nokia, Teleste, Telia, ABB, Kalmar, Yleisradio, Digita, Viestintävirasto, useita suomalaisia korkeakouluja sekä VTT.

Lue  ABB:n alkuperäinen tiedote täältä.